rsz_kjo_eshte_rruga_ime_page_10

Aktiviteti i radhës i kampanjës “Kjo është rruga ime”

Kampanja “Kjo është rruga ime“ brenda 15 min. pranon mbi 4000 thirrje nga qytetarët e Kosovës

Kampanja e KTA-së “Kjo është rruga ime“ e mbështetur nga FIA Road Safety Grant Program ka zhvilluar aktivitetin e saj në Radio Dukagjini në Emisionin Radar me Edita Dolin ku dëgjuesit patën mundësinë të raportojnë për rrugë të pasigurta.

Sipas statistikave të vitit 2019, në Kosovë kemi 113 persona të vdekur në trafikun rrugorë, ku gjithsej kemi 40 këmbësorë të vdekur dhe 1093 të lënduar, ku nga mosha 0 deri 12 vjeç, kemi 4 të vdekur dhe 202 të lënduar, nga mosha 13-18 vjeç kemi 1 të vdekur dhe 198 të lënduar, dhe nga mosha 19 vjeç e më shumë, kemi 35 të vdekur dhe 693 të lënduar.

KTA u bashkua me Aksionin Global për të mbështetur iniciativën e fushatës “Kjo është rruga ime” koordinuar nga fondacioni i FIA-s për të promovuar shëndetin në radhë të parë, të drejtat dhe të ardhmen e rinisë për prioretizimin e politikave për rrugë më të sigurta.

Kjo iniciativë, e mbështetur nga Programi i Garantëve të Sigurisë Rrugore FIA, me këtë nismë synojmë të përhapim vetëdijen te të gjithë pjesëmarrësit të trafikut rrugor për shkaktarin numër një të vdekjeve.
KTA-ja me këtë iniciative po bën përpjekje për të përmirësuar sigurinë rrugore, duke shënjuar vendkalime atraktive afër shkollave dhe duke adresuar problem të rrugëve të pasigurta që sot I dëgjuam në radio në emisionin Radar.

Gjatë emisionit Radar në kuadër të projektit “Kjo është rruga ime” ka pasur raportime të shumta, Ekipi I Radarit deklaron për 15 min. janë realizuar 20 thirrje ndërsa në redaksi kanë arritur mbi 4 mijë thirrje, kjo edhe njëherë dëshmon nevojën për intervenime të shumta dhe kërkesën e qytetarëve për përmirësimin e rrugëve të pasigurta.

KTA do ti adresoj dhe do të bëj presion që këto probleme të raportuara të merren parasysh nga institucionet përgjegjëse.

KTA bën thirrje për veprim nga autoritetet gjegjëse për përmirësimin e sigurisë rrugore dhe poashtu bën thirrje për kujdes në trafik, sepse fatkeqësisht 1.35 milion jetë po shuhen në botë si shkak i aksidenteve në trafik.

IMG_20201007_123934_255.jpeg

“Kjo është rruga ime” – SHFMU “Fadil Hisari”, Prizren

KTA realizon aktivitetin e saj të rradhës të kampanjës “Kjo është rruga ime”, në përputhje me planin e saj të veprimit.

Me një dizajn të bukur dhe kreativ, janë shenjëzuar vendkalimet për këmbësorë në Rr. Sylejman Vokshi në afërsi të Shkollës “Fadil Hisari”, në Prizren.

Për më tepër, kampanja “This is my street, është në koordinim me “FIA Foundation”, e pëkrahur nga “FIA Road Safety Grants Programme” për të promovuar shëndetin në rradhë të parë, të drejtat dhe të ardhmen e rinisë me theks në politika më të mira të sigurisë në rrugë.

FB_IMG_1601919093342.jpg

“Kjo është rruga ime” – SHFMU “Nazim Kokollari”

KTA realizon aktivitetin e saj të parë të kampanjës “Kjo është rruga ime”, në përputhje me planin e saj të veprimit.

Me një dizajn të bukur dhe kreativ, janë shenjëzuar vendkalimet për këmbësorë në Rr. Ilirët, në afërsi të Shkollës “Nazim Kokollari”, në Prizren.

Për më tepër, kampanja “This is my street”, është në koordinim me “FIA Foundation”, e pëkrahur nga “FIA Road Safety Grants Programme” për të promovuar shëndetin në rradhë të parë, të drejtat dhe të ardhmen e rinisë duke prioretizuar politika më të mira të sigurisë në rrugë.

1-min

“Kjo është rruga ime”

KTA i është bashkangjitur Aksionit Global duke përkrahur kampanjën “Kjo është rruga ime” të koordinuar nga “FIA Foundation” për të promovuar shëndetin në radhë të parë, të drejtat dhe të ardhmes së rinisë për prioretizimin e politikave për rrugë më të sigurta.


Kjo iniciativës e përkrahur nga “FIA Road Safety Grant Programme” ka për qëllim vetëdijesimin e të gjithë pjesëmarrëseve të komunikacionit për shkaktarin numër një të rreziqeve në komunikacion.

Sipas statistikave globale, çdo vit vdesin 250,000 fëmijë dhe të rinj si pasojë e aksidenteve të trafikut në rrugë. Aksidentet e trafikut në rrugë konsiderohen si shkaktari kryesorë i vdekjeve të fëmijëve mbi
moshën 5 vjeçare dhe adoleshentëve në mbarë botën. Që nga mbledhja e parë globale e Ministrave në konferencën e Sigurisë Rrugore të mbajtur në vitin 2009, rreth 2 milion fëmijë dhe të rinj kanë humbur jetën si pasoj e aksidenteve të trafikut, në gjithë botën, dhe 100 të tjerë janë lënduar. Pas Konferencës Globale të Ministrave për Sigurinë në Rruge të këtij viti, qeverisë tonë dhe të gjitha qeverive ne gjithë botën, i është bërë thirrja që të ulin numrin e fataliteteve në trafikun rrugor deri në vitin 2030.


Sipas statistikave të vitit 2019, në Kosovë kemi në total 40 këmbësorë të vdekur dhe 1093 të lënduar. Nga mosha 0 deri 12 vjeç, kemi gjithsej 4 të vdekur dhe 202 të lënduar, nga mosha 13-18 vjeç kemi gjithsej 1 të vdekur dhe 198 të lënduar, dhe mosha 19 vjeç e më shumë, kemi gjithsej 35 të vdekur dhe 693 të lënduar.
Pra, ne të gjithë e dimë që edukimi i fëmijëve si pjesëmarrës në trafik është shumë i rëndësishëm, poashtu është shumë e rëndësishme të kuptojmë kapacitetin e tyre e të kuptuarit.

KTA duke analizuar këto rrethana, dhe në bazë të disa kërkimeve të bëra, si ndërhyrje esenciale e ka cilësuar si të nevojshme ndërhyrjen për ngjyrosjen e vendkalimeve në afërsi të shkollave fillore, kësisoj duke e bërë më të qartë për fëmijë vendkalimin nga njëra anë e rrugës në anën tjetër, për të rritur
sigurinë e tyre që kalojnë çdo ditë.

Ngjyrosja e vendkalimeve do të karakterizohet me ngjyrim të përshtatshëm për fëmijë si dhe shoferët e automjeteve, duke synuar që të tërheq vëmendjen për kujdes adekuat të të dyja palëve si pjesëmarrës
të komunikacionit me një dizajn të bukur. Përpos suazave të kujdesit, kjo lloj e vëmendjes do të jetë atraktive për fëmijët duke i kontribuar sigurisë së përgjithshme të komunikacionit.

Ky projekt do të implentohet në Komunën e Prizrenit, në koordinim me organet gjegjëse të kësaj komune, me një plan të veprimit i cili do të filloj me datën 05.10.2020 dhe do të zgjasë deri me datën 09.10.2020.


Njëzëri, duke bërë thirrje edhe tek liderët tanë, të gjithë kemi të drejtë të përdorim rrugë të sigurta

#thisismystreet #fiafoundation #fiaroadsafetyprogramme #kta #ktakosova