Makinat vetëdrejtuese nuk janë ende në rrugët tona, por sistemet e drejtimit të asistuar tashmë po mbështesin sigurinë e shoferëve sot.

Makinat vetëdrejtuese nuk janë ende në rrugët tona, por sistemet e drejtimit të asistuar tashmë po mbështesin sigurinë e shoferëve sot.

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn

Shumë konsumatorë besojnë se makinat vetëdrejtuese dhe mundësia për t’i blerë ato është pothuajse afër, por ende nuk janë të disponueshme për t’u blerë në tregun evropian të makinave. Megjithatë, shumë makina të reja tashmë janë të pajisura me teknologjinë pararendëse që mundëson funksionimin e suksesshëm të makinave të automatizuara. Kjo teknologji ekziston si një opsion për drejtimin e asistuar në rreth 90% të makinave të reja dhe po i ndihmon drejtuesit e makinave të qëndrojnë të sigurt. Si pjesë e programit të tij të vlerësimit, Euro NCAP ka vlerësuar sistemet e drejtimit të asistuar për tre vitet e fundit dhe grupi i fundit i klasifikimeve zbulon se sa të mira janë këto sisteme. Sot, Euro NCAP publikon rezultatet e klasifikimeve për tre automjete – Renault Austral, Nissan Ariya dhe Alfa Romeo Tonale.

Hulumtimet kanë treguar se lënia e një shiriti rrugor pa dashje dhe dalja nga autostrada për shkak të shpërqendrimit ose përgjumjes, ose përplasja me makinën përpara janë dy aksidentet më të zakonshme që mund t’u ndodhin shoferëve kur ngasin në autostradë.

Sistemet e drejtimit të asistuar kur përdoren siç duhet ndihmojnë në adresimin e këtyre situatave, duke i mbajtur drejtuesit vigjilentë dhe duke adresuar veprimet që vijnë nga lodhja. Këto sisteme mund ta drejtojnë makinën brenda shiritit së saj dhe të sigurojnë mbajtjen e një distancë të sigurt nga automjeti përpara duke i lejuar makinës të frenojë në mënyrë të sigurt.

Megjithatë, këto sisteme, edhe pse mbështesin shoferin, nuk janë aty për të marrë rolin drejtues. Euro NCAP inkurajon fuqimisht një qasje bashkëpunuese ose të balancuar ku makina dhe shoferi punojnë krah për krah për të ndarë detyrën e drejtimit.

Nëse teknologjia/sistemi funksionon siç duhet në kontekstin e kësaj qasjeje të balancuar, atëherë është një kontribut i vërtetë për drejtimin e sigurt, nëse jo ose ka mungesë komunikimi nga të dyja anët, drejtuesit e mjeteve mund të vënë veten ose të tjerët në rrezik. Euro NCAP përdor disa vlerësime kërkuese të bazuara në gjurmë për të matur performancën e sistemit. Testet vlerësojnë kompetencën e automjeteve me drejtim dhe frenim, sa bashkëpunues është sistemi (për të parandaluar mbështetjen e tepërt të rrezikshme) dhe në fund nëse gjërat shkojnë keq, sa mirë makina mund të shmangë një situatë potencialisht të rrezikshme. Së fundi, bëhet një rishikim i informacionit (materiali i marketingut dhe literaturës) që i jepet konsumatorit dhe se si shoferi është trajnuar për përdorimin e tij. Notimi i Euro NCAP përbëhet nga dy fusha të fokusit dhe pesë nivele të notimit. Kompetenca e asistencës (që përfshin angazhimin e shoferit dhe ndihmën e automjetit) dhe Mbështetja e Sigurisë (duke matur se si automjeti reagon kur sistemet dështojnë).

Materiali promovues për Alfa Romeo Tonale Active Driving Assist bëri referenca mashtruese për automatizimin që uli rezultatin e tij, por sistemi ishte ende i balancuar me nivele modeste të Asistencës së Automjeteve dhe Angazhimit të Shoferit dhe rezultate të mira rezervë sigurie, duke rezultuar në një klasifikim të moderuar.

Me Sistemet e Drejtimit të Asistuar, Euro NCAP mbron fuqimisht një qasje bashkëpunuese midis automjetit dhe shoferit për të siguruar që sytë e shoferit të qëndrojnë gjithmonë në rrugë dhe duart të jenë kryesisht në timon dhe se nuk ka mundësi për mbështetje të tepërt. Mezi presim të shohim se si makinat e reja plotësojnë protokollet tona të zgjeruara të zbatueshme për drejtimin e asistuar në kushte të tjera përveç autostradës, që do të prezantohen vitin e ardhshëm.

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore