Makinat Elektrike: Një Përgjigje për Dekarbonizimin?

Makinat Elektrike: Një Përgjigje për Dekarbonizimin?

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn


Organizata e mjedisit Transport & Mjedisi (T&E) publikoi një raport të fundit që tregon se makinat dhe furgonet kontribuojnë me 13% të gazrave të efekteve shtërore në totalin e Europës.

Studimi thekson se që nga kulmi i tij në vitin 2007, transporti ka dekarbonizuar më shumë se tre herë më ngadalë krahasuar me pjesën tjetër të ekonomisë. Makinat me benzine dhe dizel kontribuojnë me më shumë se 40% të emetimeve të transportit.

Raporti thotë se makinat elektrike me bateri (BEV), që shpërfaqin tri herë më pak CO2 krahasuar me një makinë mesatare me benzinë, mund të jenë një zgjidhje e mundshme për reduktimin e emetimeve shtërore. Sot, shitjet e makinave BEV në Europë përfaqësojnë një në gjashtë makinat e shitura. Megjithatë, rritja prej 15% në kilometrazhin e udhëtuar që nga viti 2000 ka shuar përfitimet në ekonominë e karburantit, duke çuar në një rritje prej 6% në emetimet e CO2 të makinave në periudhën 2000-2019.

Për të arritur zero emetime deri në vitin 2050, T&E rekomandon BE-së të:

  • Ndalojë shitjet e makinave me motor deri në vitin 2035.
  • Vendosë qëllime të elektrifikimit për flotat.
  • Përdorë taksa për të favorizuar makinat BEV, të vogla dhe të përballueshme.
  • Forcojë zinxhirin e furnizimit të EV-ve në Evropë.

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore