Ligji i ri për Rregullat e Trafikut Rrugor

Ligji i ri për Rregullat e Trafikut Rrugor

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ligji i ri për Rregullat e Trafikut Rrugor në Kosovë, që hyri në fuqi më 3 prill 2024, përshkruan një serie të ndryshimeve të rëndësishme në kornizën ligjore të sigurisë rrugore. Kjo reformë ligjore është pasqyruar në disa faza legjislative dhe përfundoi me miratimin në Kuvendin e Kosovës më 22 shkurt 2024 dhe dekretimin nga presidentja Vjosa Osmani më 11 mars 2024. Me hyrjen në fuqi të këtij ligji, u shfuqizua Ligji i mëparshëm për rregullat e trafikut rrugor, i cili kishte qenë në zbatim që nga viti 2016.

Një nga ndryshimet kryesore që sjell ky ligj është rritja e dënimeve për shkelje të caktuara të rregullave të trafikut. Mosvënien e rripit të sigurisë dhe përdorimin e celularit gjatë vozitjes tani dënohen shumë më ashpër sesa më parë. Për shembull, dënimi për mosvënien e rripit të sigurisë është rritur në 150 euro, krahasuar me 40 eurot e dënimit të parashikuar më parë.

Në të njëjtën kohë, Ligji i ri ka ashpërsuar dënimet për tejkalimin e shpejtësisë së rekomanduar në zonat e caktuara. Për vozitësit që tejkalon shpejtësinë në autostrada, dënimi është rritur në 500 euro gjobë, shqiptimin e 5 pikëve negative dhe ndalimin e vozitjes për 6 muaj.

Një pjesë tjetër e ndryshimeve përfshin dënimet për vozitësit e trotinetëve elektrike. Ligji i ri kërkon që ata të respektojnë rregullat e biçikletave dhe të mbajnë një shpejtësi maksimale prej 25 km/h. Nëse këto rregulla nuk respektohen, vozitësit e trotinetëve elektrike dënohen me 150 euro gjobë dhe do t’u konfiskohet mjeti për 3 muaj.

Këto ndryshime të ndërmarra janë pjesë e një përpjekjeje më të gjerë për të rritur sigurinë rrugore dhe për të ndëshkuar efektivisht shkelësit e rregullave në rrugë. Ndërkohë, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës do të ketë përgjegjësinë për zbatimin e këtyre ndryshimeve dhe për të siguruar respektimin e tyre në terren. Ky ligj shërben si një hap i rëndësishëm drejt një kulture më të mirë të përdorimit të rrugës dhe uljes së numrit të aksidenteve rrugore në Kosovë.

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore