Makinat që drejtojnë vetë janë përgjithësisht më të sigurta se ato që drejtohen nga njerëzit

Makinat që drejtojnë vetë janë përgjithësisht më të sigurta se ato që drejtohen nga njerëzit

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kërkime të reja tregojnë se automjetet autonome janë më të mira se ato të drejtuara nga njerëzit.

Makina vetë-drejtuese janë përgjithësisht më të sigurta sesa ato që drejtohen nga njerëzit, sipas një studimi të ri.

Studiues nga Universiteti i Floridës Qendrore në SHBA analizuan të dhëna aksidentesh nga 2,100 automjete autonome dhe 35,113 automjete të drejtuara nga njerëzit në Kaliforni nga viti 2016 deri në vitin 2022, ku makinat autonome janë të zakonshme në rrugë.

Kërkimi gjeti se automjetet autonome ose vetë-drejtuese kishin norma aksidentesh më të ulëta se njerëzit në zonat e punës, ngjarjet e trafikut dhe “lëvizjet para aksidentit” si ngadalësimi dhe vazhdimi drejt. Aty ku makinat vetë-drejtuese kishin vështirësi, megjithatë, ishte nëse ato drejtonin në lindjen ose perëndimin e diellit në rrugë me shumë kthesa,.

Kjo për shkak se kushtet e ndriçimit të ulët i ngatërronin sensorët e makinave, ashtu si edhe “kushtet e komplikuara” që ndodhin kur një makinë po kthehet. Është e vështirë për makinat autonome të kthehen sepse është e vështirë për to të zgjedhin korsinë e duhur, të llogarisin rrugën më të sigurt dhe më efikase dhe të ekzekutojnë kthesën ndërsa mbajnë kontrollin e makinës.

Aksidentet nga mbrapa ishin lloji më i zakonshëm për të dy llojet e automjeteve, por drejtuesit njerëzorë i bënin ato më shpesh sesa makinat autonome.

Makinat autonome janë më të mira në shmangien e aksidenteve nga mbrapa sepse kanë sensorë të avancuar që mund të analizojnë mjedisin rreth tyre.

“Mund të konkludojmë… se drejtuesit e makinave mund të mos reagojnë aq shpejt ose mund të mos e vërejnë makinën në kohë për të ndërmarrë veprimin e duhur”. Kalifornia ka pasur disa aksidente që përfshijnë makina autonome, si një aksident në San Francisko në vitin 2023 ku një drejtues i shpërqendruar goditi një këmbësor që më pas u shty në rrugën e një makine vetë-drejtuese që e shtypi, sipas raportimeve të medias.

Sidoqoftë, shkaqet më të zakonshme të aksidenteve në shtet përfshijnë drejtimin me shpejtësi të pasigurt, drejtimin në anën e gabuar të rrugës, kthesat e papërshtatshme, përdorimin e telefonit dhe shkeljet e rregullave të përparësisë, sipas Departamentit të Automjeteve të Kalifornisë.

Departamenti ka marrë 715 ankesa për aksidente me makina pa shofer deri më 11 qershor 2024.

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore