rsz_kjo_eshte_rruga_ime_page_10

Përfundon kampanja “Kjo është rruga ime”

Siç edhe e dini, KTA i është bashkangjitur Aksionit Global duke përkrahur kampanjën “Kjo është rruga ime”. Në një periudhë 5 ditore kemi bërë shënjimin e vendkalimeve për këmbësorë në afërsi të disa shkollave në Komunën e Prizrenit, shënjim ky me një dizajn unik dhe atraktiv për fëmijët në veçanti.

Në aktivitetin e parë të këtij projekti u zgjodh Rr. Ilirët, në Prizren në afërsi të shkollës “Nazim Kollari”, vendkalim ky që është mirëpritur shumë nga nxënësit e asaj shkolle.

Në aktivitetin e dytë të kampanjës është synuar rruga Sylejman Vokshi, në Prizren, në afërsi të shkollës “Fadil Hisari”.

Aktiviteti i tretë i kampanjës “Kjo është rruga ime”, ku KTA aktivitetin e saj e ka zvhilluar në Radio Dukagjini në Emisionin “Radar – Me Edita Dolin” ku dëgjuesit patën mundësi të raportojnë për rrugë të pasigurta, dhe quditërisht ishte një interesim i jashtëzakonshëm, dhe sipas stafit të Radio Dukagjinit linjat janë bllokuar sepse ishin mbi 4 mijë thirrje.

Me qëllim që të përhapim vetëdijen te të gjithë pjesëmarrësit të trafikut rrugor për shkaktarin numër një të vdekjeve, aktiviteti i katërt i kampanjës është zhvilluar në rrugën Ahmet Prishtina, pranë shkollës “Lekë Dukagjini”, vendkalim ky që u mbush plot me ngjyra.

Në aktivitetin e 5-të, në përkrahje të kampanjës “Kjo është rruga ime”, KTA zgjodhi shënjimin e rrugës Petrit Bytyqi në Prizren, në afërsi të shkollës speciale “Lef Nosi”.

Duke ju bashkuar thirrjës që të gjithë kemi të drejtë të përdorim rrugë të sigurta, për aktivitetin e saj të 6-të, KTA zgjodhi shënjimin e rrugës Ali Hadri në Prizren, në afërsi të shkollës “Abdyl Frashëri”.

Ndërsa për të përmbyllur me sukses të plotë kampanjën pesë ditore, KTA zgjodhi rrugën Hafiz Ismail Haki, në Prizren në afërsi të shkollës “Motrat Qiriazi”.

Gjithsesi, edhe pse projekti i kësaj kampanje përfundoj, KTA në koordinim me fija, premtojmë se nuk do të ndalemi duke promovuar kampanja tjera të sigurisë në rrugë, duke u munduar maksimalisht që të ulim sa më shumë vdekjet dhe aksidentet në rrugë.

IMG_20201007_123934_255.jpeg

“Kjo është rruga ime” – SHFMU “Fadil Hisari”, Prizren

KTA realizon aktivitetin e saj të rradhës të kampanjës “Kjo është rruga ime”, në përputhje me planin e saj të veprimit.

Me një dizajn të bukur dhe kreativ, janë shenjëzuar vendkalimet për këmbësorë në Rr. Sylejman Vokshi në afërsi të Shkollës “Fadil Hisari”, në Prizren.

Për më tepër, kampanja “This is my street, është në koordinim me “FIA Foundation”, e pëkrahur nga “FIA Road Safety Grants Programme” për të promovuar shëndetin në rradhë të parë, të drejtat dhe të ardhmen e rinisë me theks në politika më të mira të sigurisë në rrugë.

FB_IMG_1601919093342.jpg

“Kjo është rruga ime” – SHFMU “Nazim Kokollari”

KTA realizon aktivitetin e saj të parë të kampanjës “Kjo është rruga ime”, në përputhje me planin e saj të veprimit.

Me një dizajn të bukur dhe kreativ, janë shenjëzuar vendkalimet për këmbësorë në Rr. Ilirët, në afërsi të Shkollës “Nazim Kokollari”, në Prizren.

Për më tepër, kampanja “This is my street”, është në koordinim me “FIA Foundation”, e pëkrahur nga “FIA Road Safety Grants Programme” për të promovuar shëndetin në rradhë të parë, të drejtat dhe të ardhmen e rinisë duke prioretizuar politika më të mira të sigurisë në rrugë.

1-min

“Kjo është rruga ime”

KTA i është bashkangjitur Aksionit Global duke përkrahur kampanjën “Kjo është rruga ime” të koordinuar nga “FIA Foundation” për të promovuar shëndetin në radhë të parë, të drejtat dhe të ardhmes së rinisë për prioretizimin e politikave për rrugë më të sigurta.


Kjo iniciativës e përkrahur nga “FIA Road Safety Grant Programme” ka për qëllim vetëdijesimin e të gjithë pjesëmarrëseve të komunikacionit për shkaktarin numër një të rreziqeve në komunikacion.

Sipas statistikave globale, çdo vit vdesin 250,000 fëmijë dhe të rinj si pasojë e aksidenteve të trafikut në rrugë. Aksidentet e trafikut në rrugë konsiderohen si shkaktari kryesorë i vdekjeve të fëmijëve mbi
moshën 5 vjeçare dhe adoleshentëve në mbarë botën. Që nga mbledhja e parë globale e Ministrave në konferencën e Sigurisë Rrugore të mbajtur në vitin 2009, rreth 2 milion fëmijë dhe të rinj kanë humbur jetën si pasoj e aksidenteve të trafikut, në gjithë botën, dhe 100 të tjerë janë lënduar. Pas Konferencës Globale të Ministrave për Sigurinë në Rruge të këtij viti, qeverisë tonë dhe të gjitha qeverive ne gjithë botën, i është bërë thirrja që të ulin numrin e fataliteteve në trafikun rrugor deri në vitin 2030.


Sipas statistikave të vitit 2019, në Kosovë kemi në total 40 këmbësorë të vdekur dhe 1093 të lënduar. Nga mosha 0 deri 12 vjeç, kemi gjithsej 4 të vdekur dhe 202 të lënduar, nga mosha 13-18 vjeç kemi gjithsej 1 të vdekur dhe 198 të lënduar, dhe mosha 19 vjeç e më shumë, kemi gjithsej 35 të vdekur dhe 693 të lënduar.
Pra, ne të gjithë e dimë që edukimi i fëmijëve si pjesëmarrës në trafik është shumë i rëndësishëm, poashtu është shumë e rëndësishme të kuptojmë kapacitetin e tyre e të kuptuarit.

KTA duke analizuar këto rrethana, dhe në bazë të disa kërkimeve të bëra, si ndërhyrje esenciale e ka cilësuar si të nevojshme ndërhyrjen për ngjyrosjen e vendkalimeve në afërsi të shkollave fillore, kësisoj duke e bërë më të qartë për fëmijë vendkalimin nga njëra anë e rrugës në anën tjetër, për të rritur
sigurinë e tyre që kalojnë çdo ditë.

Ngjyrosja e vendkalimeve do të karakterizohet me ngjyrim të përshtatshëm për fëmijë si dhe shoferët e automjeteve, duke synuar që të tërheq vëmendjen për kujdes adekuat të të dyja palëve si pjesëmarrës
të komunikacionit me një dizajn të bukur. Përpos suazave të kujdesit, kjo lloj e vëmendjes do të jetë atraktive për fëmijët duke i kontribuar sigurisë së përgjithshme të komunikacionit.

Ky projekt do të implentohet në Komunën e Prizrenit, në koordinim me organet gjegjëse të kësaj komune, me një plan të veprimit i cili do të filloj me datën 05.10.2020 dhe do të zgjasë deri me datën 09.10.2020.


Njëzëri, duke bërë thirrje edhe tek liderët tanë, të gjithë kemi të drejtë të përdorim rrugë të sigurta

#thisismystreet #fiafoundation #fiaroadsafetyprogramme #kta #ktakosova