Kanioni_i_Drinit_të_Bardhë_te_Ura_e_Fshajtë,_Rahovec_Gjakovë

Dita ndërkombëtare e Turizmit

Historiku

Që nga viti 1980, Dita Botërore e Turizmit festohet çdo vit në të gjithë botën më 27 shtator. Në këtë ditë në vitin 1970 kur u miratuan Statutet e Organizatës Botërore të Turizmit të Kombeve të Bashkuara, të cilat konsiderohen një moment historik në turizmin global.

Kjo hapi rrugën për krijimin e Organizatës Botërore rë Turizmit (UNWTO) pesë vjet më vonë. UNWTO festoi Ditën e Parë Botërore të Turizmit si një kremtim ndërkombëtar më 27 shtator 1980

Që nga fillimi i pandemise masat kufizuese kanë goditur turizmin, me heqjen e masave kufizuese dhe rihapjës së botës duke shikuar drejt së ardhmes, të gjithë së bashku duhet të bëjmë përpjekjet tona duke ruajtur dhe promovuar bukuritë natyrore dhe pika turisitike .

Prandaj ne sot po i bashkohemi ditës ndërkombetare të turizmit duke nxitur ndergjegjesimin per vlerat social,kulturore, kulturore, politike dhe ekonomike të turizmit dhe kontributin qe mund te jap ky sektor.

Më poshtë mund të gjeni video përmbledhëse të bukurive natyrore të Republikës së Kosoves.

KTA_Visual

Kampanja ” Rruga ka E-voluar ”

Në kuadër të javës Evropian të Mobilitetit, FIA Rajoni I dhe KTA nisin këtë fushatë ndërgjegjësimi të enjten për ndarjen e rrugës në siguri me paisje të reja të lëvizshmërisë

Fushata e re e sigurisë në rrugë 2021, e cila do të përqëndrohet në të ashtuquajturat “Pajisjet e Lëvizshmërisë Personale” (PMD). Fushata ngre ndërgjegjësimin për diversitetin e përdoruesve të rrugës, veçanërisht më të rrezikuarit që furnizohen me energji elektrike, dhe synon të nxjerrë në pah rëndësinë e ndarjes së rrugës në mënyrë të sigurt. PMD -të njihen gjithashtu ”Paisjet Elektrike të Lehta Personale” (PLEV). Të dy PMD -të dhe PLEV -të përfshijnë skuterë elektrikë, biçikleta, biçikleta elektrike dhe pajisje të tjera të ngjashme.

Këto pajisje lëvizëse kanë fituar popullaritet vitet e fundit për shkak të qasjes dhe komoditetit të tyre të lehtë. Sidoqoftë, përdoruesit e rrugës nuk janë gjithmonë të vetëdijshëm për rregulloret e trafikut ose rreziqet që mund të çojnë në situata të pasigurta në trafik ose aksidente rrugore.

Ndarja e rrugës në mënyrë të sigurt nënkupton respektimin e rregullave të trafikut, të qenit të vetëdijshëm për përdoruesit e ndryshëm në rrugë dhe të qëndroni vigjilentë gjatë trafikut rrugor.

KTA_Visual

Rruga ka E-voluar , Ndajeni së bashku në mënyrë të sigurt

Sot, Rajoni FIA I fillon fushatën e  sigurisë në rrugë 2021 në Pajisjet e Lëvizshmërisë Personale (PMD).

Fushata rrit ndërgjegjësimin për diversitetin e përdoruesve në rrugë dhe synon të nxjerrë në pah atë rëndësia e ndarjes së sigurt të rrugës.

PMD -të njihen edhe si Automjete Elektrike të Lehta Personale (PLEV). Të dy PMD ose PLEV përfshijnë skuterë elektrikë, rrota mono, biçikleta elektrike dhe pajisje të tjera të ngjashme. Këto pajisje lëvizëse kanë fituar popullaritet vitet e fundit për qasjen dhe komoditetin e tyre të lehtë. Sidoqoftë, përdoruesit e rrugës nuk janë gjithmonë të vetëdijshëm për rregulloret e trafikut ose rreziqet që mund të çojnë në situata të pasigurta në trafik ose aksidente rrugore.

Ndarja e rrugës në mënyrë të sigurt përfshin respektimin e rregullave të trafikut, njohjen e përdoruesve të ndryshëm në rrugë dhe qëndrimin vigjilent gjatë qëndrimit në komunikacionin rrugor.

‘Pajisjet e reja të Mobilitetit Personal plotësojnë dhe pasurojnë ofertën e transportit, duke kontribuar në rritjen e multimodalitetit. Ndryshimi më i madh në llojet e automjeteve dhe pajisjeve në rrugët tona nuk duhet të vijë me rreziqe më të mëdha. Ne të gjithë duhet të sigurohemi që kjo shumëllojshmëri më e madhe të mos ulë sigurinë në rrugë.

Ky nuk do të jetë rasti nëse të gjithë angazhohemi në ndarjen e rrugës në mënyrë të sigurt, ’tha Laurianne Krid, Drejtoreshe e FIA Rajoni I i Përgjithshëm .