social-fb-fia7

Java Globale e Sigurisë Rrugore – Love 30

KTA fillon kampanjën “LOVE 30” të siguri rrugore, në kuadër të “Javës Globale të Sigurisë Rrugore të UN-it”, e cila si fokus ka shpejtësinë të lejuar në zona urbane.

Qëllimi i kësaj kampanje është thirrja globale për vetëdijesim në kufizim të shpejtësisë në 30KM/h, ku përmes kësaj thirrje të përfshij komunitetin që të i bashkëngjitet këtij veprimi duke marrë vëmendjen e institucioneve relevante për ndërhyrje, veprim ky i cili do të reduktoj numrin e fataliteteve nga lëndimet të shkaktuara në trafik.

Duke limituar shpejtësinë e veturave në 30KM/h në rrugët ku janë të përfshirë njerëzit së bashku me trafikun, nuk kontribuojmë vetëm në siguri, por njëkohësisht mundësojmë ambient më të shëndetshëm, të gjelbër dhe më të përshtatshëm për jetesë.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, faktori shpejtësi është identifikuar si një faktor kyç i lëndimeve nga aksidentet në rrugë, duke ndikuar si në rrezikun e një aksidenti në rrugë ashtu edhe në ashpërsinë e lëndimeve që vijnë nga aksidentet.

Rrugët me 30KM/h janë më të sigurta dhe më të shëndetshme.

Rrugët me 30KM/h na mbrojnë të gjithëve, sidomos ata që janë më të cenueshëm, si këmbësorët, çiklistët, fëmijët, të moshuari dhe personat me aftësi të kufizuara. Rrugët me 30KM/h, aty ku njerëzit dhe trafiku bashkohen, ndihmon në parandalimin aksidenteve me fatalitet, dhe promovon aktivitetin fizik sepse kur rrugët janë të sigurta, njerëzit ecin dhe ngasin me biçikletë.

Rrugët me 30KM/h janë të gjelbër.

Rrugët me 30KM/h janë vitale në përpjekjen për ndryshim të lëvizshmërisë me zero emetim të karbonit. Rrugët që promovojnë ecje dhe çiklizëm të sigurte mund të reduktojnë varësinë nga veturat dhe emetimin e dëmshëm të automjeteve të cilat kontribuojnë në ndryshimin klimatik. Për të mbrojtur ambientin, njerëzit kanë nevojë për siguri, rrugët me shpejtësi të ulët të cilat inkurajojnë përzgjedhjen e transportit të qëndrueshëm.

Rrugët me 30KM/h janë më të përshtatshëm për jetesë.

Rrugët të përshtatshme për jetesë, të mundësuar nga shpejtësia e ulët, janë zemra e Agjendës për Zhvillim të Qëndrueshëm 2030, dhe mund të ndihmojë në arritjen e qëllimeve. Në momentin që rikthehemi nga pandemia COVID-19, gjithsecili duhet të përfitoj nga rrugët me shpejtësi të ulët, kështu që ata jo vetëm që mbijetojnë, por gjithashtu të triumfojnë. Rrugët  me 30KM/h janë rrugët për jetesë.

Nëpërmjet kësaj kampanje, ne i bëjmë thirrje vendimmarrësve për ndryshimin e kufizimit të shpejtësisë në 30KM/h aty ku njerëzit jetojnë, punojnë, dhe luajnë.

Nëse edhe ju e dëshironi 30-shin, si shpejtësi maksimale të lejuar, sikurse edhe ne, bashkohuni kampanjës tonë që të mundësojmë realizimin e këtij ndryshimi të shpejtësisë në 30KM/h, si normë për qytetet në mbarë botën.

Përmes kësaj kampanje, ju do të keni mundësi që të etiketoni (tag) kryetarin e komunës tuaj (në postimin më poshtë), kësisoj të arrijmë të marrim vëmendjen e tyre për qëllimin tonë të përbashkët, për rrugët më të sigurta duke ndryshuar shpejtësinë e lejuar në 30KM/h në të gjitha zonat e banuara.

Kjo kampanjë është mbështetur nga “FIA ROAD SAFETY GRANTS PROGRAMME” e koordinuar nga “FIA FOUNDATION”.

anwb_w1520

Ndalo apo vozit?

Një dritë është e ndezur: të ndaloj apo të vazhdojë?

Me pak fjalë: e kuqja po ndalet. Me portokalli mund të vazhdoni për një kohë, por me një shpejtësi të rregulluar dhe në korsinë e djathtë. Ne kemi renditur dritat më të rëndësishme për ju.

Përmbledhje e dritave paralajmëruese

Në broshurën e udhëzimeve të makinës suaj do të gjeni një pasqyrë të plotë të të gjitha dritave që mund të jenë të dukshme në ekran. Dritat në listën më poshtë janë më të rëndësishmet. Ata japin një paralajmërim nëse ekziston një problem i vërtetë me makinën. Kushtojini vëmendje edhe ngjyrës së tyre: me një dritë paralajmëruese portokalli mund të vazhdoni të vozisni për pak kohë, por rregulloni shpejtësinë dhe drejtojuni djathtas. Ndaluni në një vend të sigurt dhe kontrolloni se çfarë po ndodh. Nëse është e mundur, drejtohuni në një garazh. Nëse keni një dritë të kuqe paralajmëruese, duhet ta lini  mënjanë makinën menjëherë.

Ndalo

Frenat

Kjo dritë mund të tregojë vaj të ulët të frenimit, konsum të jastëkut të frenave ose një problem me sistemin ABS. Kontrolloni nivelin e vajit të frenave. Ndal makinën. Vozitja e makinës mund të jetë e rrezikshme. Telefononi Ndihmën Rrugore për të përcaktuar se çfarë tjetër mund të jetë problemi

Bateria

Drita e baterisë ndizet gjithmonë kur ndizni motorin, por më pas duhet të fiket automatikisht. Nëse qëndron i ndezur, mund të ketë diçka që nuk shkon me alternatorin, kabllot e rrymës ose rripin e drejtimit. Ndaloni në një vend të sigurt dhe telefononi per asistencën rrugore per keshille

Ftohja

Diçka nuk shkon me sistemin tuaj të ftohjes. Kjo mund të bëjë që motori të mbinxehet dhe të pësojë dëme serioze. Ndaloni dhe shikoni nëse ka akoma mjaftueshëm ftohës në rezervuar. Shtoni ftohës nëse është e nevojshme. Kujdes: nëse motori është mbinxehur, është më mirë të telefononi Asistancen rrugore

Vaj

Vaji është harxhuar . Kjo mund të shkaktojë dëme serioze në motorin tuaj, sepse vaji duhet të sigurojë që motori juaj të funksionojë i ‘lubrifikuar’. Kontrolloni nivelin e vajit dhe mbushni ose kullojeni nëse është e nevojshme. Nëse drita mbetet e ndezur (e kuqe), menjëherë ndaloni ne skaj te rrugës dhe kërkoni asistance rrugore dhe mos vozisni më tej.

Gomat

 Gjithnjë e më shumë makina kanë një sistem të monitorimit të presionit të gomave dhe nga 2014 kjo është edhe e detyrueshme për makinat e reja. Nëse kjo dritë ndizet, njëra prej gomave ka shumë pak presion dhe madje mund të shpohet. Parkoni makinën në një vend të sigurt dhe kontrolloni gomat. Nëse keni një gomë të rënë, mund ta ndryshoni vetë timonin. Nëse preferoni të mos filloni me këtë, telefononi Asistancen rrugore. Ata gjithashtu mund t’ju këshillojnë se si të rivendosni sistemin.

Vozit

Airbag

Nëse kjo dritë ndizet, tregon një defekt në jastëk ajri ose tensionuesin e rripit. Prandaj, ata nuk do të funksionojnë në rast përplasjeje, e cila rrit rrezikun e lëndimeve serioze. Shkoni në garazhin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur për të kontrolluar sistemin e jastëkave të ajrit(airbarg)

Kontrolli

Nëse kjo dritë është e ndezur në ekran, mund të ketë diçka që nuk shkon me drejtimin e drejtimit. Nëse dështon, do të ndjeni që drejtimi është shumë më i rëndë, veçanërisht me shpejtësi të ulët dhe parkim. Vizitoni garazhin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur për të parë se cili është problemi.

Motori

 Nëse kjo dritë ndizet, ka diçka që nuk shkon me motorin ose me elektronikën që kontrollon injektimin dhe ndezjen e karburantit. Atëherë është mirë të vizitoni garazhin tuaj në afat të shkurtër. Nëse pulson, mund të ketë një problem serioz. Kontrolloni nivelin e vajit të motorit dhe të ftohësit. Nëse drita ndizet, ndaloni në një vend të sigurt dhe thirrni ndihmën e asistencës rrugore.

Filtri i grimcave të naftës

 Kjo dritë në ekran ndizet nëse ka diçka që nuk shkon me filtrin e grimcave. Shterja e makinës suaj (naftë) është e pajisur me një filtër grimcash. Nëse kjo bllokohet ose prishet, makina juaj nuk plotëson më kërkesat mjedisore. Përveç kësaj, vetë motori ose filtri mund të dëmtohet. Në të gjitha rastet: kontrolloni nivelin e vajit. Shkoni në garazhin tuaj për të kontrolluar filtrin e grimcave. Nëse ka një humbje të qartë të energjisë, mos vazhdoni të vozisni, por thirrni ndihmën në rrugë.

Cilat janë rreziqet?

Ju gjithmonë duhet ta merrni seriozisht një dritë paralajmëruese që digjet. Mund të jetë një sinjal i rëndësishëm që jeni në rrezik të madh. Këto janë rreziqet e mundshme për të cilat paralajmërojnë dritat:

Siguria juaj dhe e përdoruesve tuaj të tjerë të rrugës janë të rrezikuara. Për shembull, nëse frenat nuk punojnë më ose sistemi i drejtimit elektrik dështon.

Ju vijnë në një ngecje me fat të keq. Kjo gjithmonë nënkupton vonesa, një situatë potencialisht të pasigurt dhe ndoshta kosto shtesë.

Ju merrni një faturë të lartë riparimi. Për shembull, nëse vazhdoni të vozisni me një ftohje të prishur ose shumë pak vaj, kjo mund të shkaktojë dëme serioze, madje të pariparueshme në motor.