EUMO_2020_image1-crop2-807x360

SONDAZHI I LEVIZJES SE BE-se 2020 : SI KA NDIKUAR MOBILITETIN COVID-19 NE EUROPE ?

Rezultatet e sondazhit të fundit të kryer nga Observatori i Lëvizjes së BE * tregojnë se evropianët gjithnjë e më shumë mbështeten në vetura private për udhëtime ditore dhe udhëtime më të gjata në 2020.

Sondazhi vjetor i Byrosë Evropiane të FIA-s përcaktoi për të eksploruar ndryshimet në zakonet e lëvizjes së njerëzve që kanë ndodhur në përgjigje të pandemisë COVID-19 dhe kufizimeve të ndryshme të aplikuara nga qeveritë Evropiane. Të anketuarit dhanë informacion në lidhje me sjelljen e tyre të lëvizjes në vitin 2020, i cili u krahasua me të dhënat e vitit 2019.

Sondazhi i Observatorit të Lëvizshmërisë së BE-së për vitin 2020 u krye nga tetë klube të lëvizjes që janë të gjithë anëtarë të Rajonit I të FIA-s: ACA (Francë), ACI (Itali), ACP (Portugali), AL (Finlandë), MAK (Hungari), RACC (Spanjë) ), RACE (Spanjë) dhe TCS (Zvicër) KTA (Kosove).Rreth 30 000 individë morën pjesë në sondazh duke dhënë përgjigje për një sërë pyetjesh të zakonshme. Intervistat u kryen midis shtatorit dhe dhjetorit 2020.

Gjetjet kryesore të studimit tregojnë se vetura private mbeti mjeti i preferuar i transportit si për udhëtimet ditore ashtu edhe për udhëtimet më të gjata:

Mbështetja e evropianëve në lëvizjen private u rrit në 2020 me 74% të të anketuarve të anketës që deklaruan se ata përdorën një makinë për udhëtimet e tyre ditore në 2020 – nga 69% në 2019.
Rreth 40% e të anketuarve nuk shkuan me pushime verore në 2020, përkundër 20% në 2019. Nga ata që shkuan me pushime, 84% udhëtuan me makinë – krahasuar me 66% në 2019. Vetëm 2% e atyre që shkuan me pushime zgjodhën një vend jo-fqinj ose një kontinent tjetër si destinacionin e tyre në vitin 2020, kundrejt 18% në 2019.

Laurianne Krid, Drejtoresha e Përgjithshëm e Rajonit I të FIA-s, komentoi: “Pandemia COVID kishte një ndikim të rëndësishëm në lëvizjen e përditshme të njerëzve dhe zgjedhjet e turizmit. Sidoqoftë, makina private jo vetëm që e mbajti por e konsolidoi rolin e saj si mjetin e preferuar të transportit për distanca të shkurtra dhe të gjata “.
“Ndërsa makinat mbeten thelbësore për plotësimin e nevojave të lëvizjes së njerëzve,” vazhdoi ajo, “ka disa mënyra që politikëbërësit mund të zbusin ndikimet e transportit rrugor pa kufizuar lëvizjen e qytetarëve. Kjo perfshin:

-Ndihmojne konsumatorët për të zgjedhur makina më efikase dhe më pak ndotëse, për shembull duke promovuar vlerësimet e gjelbër NCAP; dhe

-Sigurimi i një informacioni cilësor që do të lejojë qytetarët të kombinojnë mënyra të ndryshme në një mënyrë optimale, të tilla si duke promovuar skemat e Lëvizjes si një Shërbim (MaaS)

*Observatori i Lëvizjes së BE-së është një iniciativë e përbashkët e zhvilluar nga FIA Rajoni I dhe anëtarët e tij me qëllim që të kryejnë sondazhe të koordinuara multi-kombëtare mbi çështjet strategjike të lëvizjes. Sondazhet e mëparshme janë përqendruar në teknologjitë e përparuara të automjeteve të sigurisë (2018), çështjet e privatësisë së të dhënave (2019) dhe përdorimin e aplikacioneve për smartphone për të lehtësuar lëvizjen urbane (2020)

Hyundai_NEXO_2021_0069_2_GN-807x360

VETURAT HIBRIDE : A JANE TE GJITHA TE NJEJTA? 25 REZULTATET E TESTEVE TE REJA JANE PUBLIKUAR

Green NCAP ka shpallur vlerësimet e performancës mjedisore të 25 veturave të reja, duke përfshirë, për herë të parë, automjete elektrike plug-in hibride (PHEV). Rezultatet e tre – Kia Niro, Mitsubishi Outlander dhe Toyota Prius – tregojnë se jo të gjithë hibridët plug-in ofrojnë të njëjtat përfitime mjedisore. Hyundai NEXO – një automjet me qelizë karburanti hidrogjeni – demonstron premtimin e kësaj teknologjie në zhvillim. Lista e makinave të testuara përfshin gjithashtu makinat e plota elektrike VW ID.3 dhe 19 me motorë me djegie, nga të cilat dy – Škoda Octavia Combi 2.0 TDI dhe VW Golf 1.5 TSI – dallojnë nga pjesa tjetër.

Kur bëhet fjalë për pastërtinë e mjedisit, automjetet e pastra elektrike tejkalojnë konkurrencën dhe me rritjen e interesit të konsumatorit, gjithnjë e më shumë prodhues tradicionalë të automjeteve po bëhen seriozë në lidhje me automjetet elektrike. Makina e parë elektrike e pavarur e Volkswagen, ID.3, përforcon këtë mesazh, duke iu bashkuar BEV-ve të testuara më parë nga Green NCAP me një vlerësim maksimal me 5 yje. Hyundai NEXO, një makinë me qelizë karburanti hidrogjeni, gjithashtu arriti 5 yje, pasi rezultoi të ishte po aq i pastër sa një automjet elektrik me bateri dhe shumë gati si efikas në energji. Duke përdorur një qelizë karburanti për të shndërruar hidrogjenin në energji elektrike, NEXO lëshon vetëm ujë në gyp dhe ofron një diapazon drejtimi të pakonkurueshëm nga çdo automjet i pastër elektrik, së bashku me mbushjen e shpejtë dhe të lehtë si një makinë konvencionale. Rezultati NEXO tregon qartë potencialin e madh të teknologjisë, por makinat me qeliza djegëse janë një zgjedhje e dukshme për shumicën e konsumatorëve vetëm nëse do të ishin në dispozicion stacione të mjaftueshme të karburantit me hidrogjen.

Teknologjia PHEV aktualisht është shumë e favorizuar nga prodhuesit që kërkojnë të zvogëlojnë gjurmën e tyre të karbonit dhe të jenë në përputhje me legjislacionin e ri të shkarkimeve. Tregtohet si duke ofruar “më të mirën e të dy botëve” – pastërtia me bateri kur nevojitet me diapazonin e vozitjes së një makine me motor me djegie – testet e Green NCAP zbuluan se, edhe kur karikohen në mënyrë optimale, jo të gjithë PHEV janë të njëjtë. Toyota Prius bën përshtypje më së shumti me një vlerësim me 4 yje që mund të gjitha makinat e pastra elektrike dhe të karburantit të hidrogjenit. Kia Niro ndjek nga afër me 3½ yje, por Mitsubishi Outlander arriti vetëm 2 yje, më pak se disa nga makinat më të fundit në përputhje me Euro 6 me benzinë ose naftë.

Kryetari i Euro NCAP, Niels Jacobsen, tha, “Njerëzit duan informacion të pavarur, transparent në lidhje me ndikimin në mjedis të makinave. Këto rezultate të PHEV tregojnë pse kjo është kaq e rëndësishme. Konsumatorët mund të falen kur menduan se duke blerë një makinë të etiketuar ‘PHEV’ dhe duke e mbajtur atë të ngarkuar gjatë gjithë kohës, ata do të bëjnë më të mirën e tyre për mjedisin, por këto rezultate tregojnë se kjo nuk është domosdoshmërisht kështu. Outlander tregon se një automjet i madh, i rëndë me një diapazon të kufizuar drejtimi nuk ka gjasa të ofrojë ndonjë përfitim nga një makinë konvencionale. Nga ana tjetër, Toyota, me përvojën e saj të gjatë të teknologjisë hibride, ka bërë një punë të jashtëzakonshme dhe Prius, i përdorur si duhet, mund të ofrojë transport të pastër dhe efikas. Kjo varet nga zbatimi dhe strategjia e hibridizimit, por ajo që është e vërtetë për të gjithë PHEV-të është se ato duhet të karikohen rregullisht dhe të nxiten sa më shumë që të jetë e mundur nga energjia e baterisë nëse do të përmbushin potencialin e tyre. “

Toyota Yaris Hybrid nënvizon më tej ekspertizën e Toyota-s në fushën e elektrifikimit me një vlerësim të respektueshëm me 3½-yje. Por ajo përputhet nga dy makina me motor konvencional, Škoda Octavia Combi 2.0 TDI me naftë dhe VW Golf 1.5 TSI me benzinë. Këto janë rezultatet më të mira të arritura deri më tani nga makinat jo të elektrizuara.

Niels Jacobsen, “Legjislacioni Euro 6 ka bërë një ndryshim real. Për herë të parë, ne po shohim makina të performojnë në botën reale duke drejtuar mënyrën siç premtojnë në stolin e provës dhe duhet të përgëzojmë prodhuesit e makinave dhe inxhinierët e shkarkimeve për hapat e mëdhenj që kanë bërë në vitet e fundit. E ardhmja duket sikur i përket makinave elektrike të një lloji ose një tjetër, por, tani për tani, konsumatorët përballen me një zgjedhje hutuese. Green NCAP është këtu për t’i ndihmuar ata të marrin vendime të informuara në mënyrë që të gjithë të mund të kontribuojmë tani për një të ardhme më të pastër dhe më të qëndrueshme. “

Të gjitha testet në këtë botim, të pritura nga ato të Toyota Prius, u sponsorizuan nga Komisioni Evropian si pjesë e projektit të Indeksit të Automjeteve të Gjelbërta (GVI).

Përmbledhje e të gjitha rezultateve të shkurtit 2021

Audi A33starsMercedes-Benz A-Class2.5stars
BMW 1 Series2.5starsMINI Cooper2.5stars
BMW X12starsMitsubishi Outlander2stars
Citroën C33starsOpel/Vauxhall Corsa2.5stars
Dacia Sandero2.5starsSEAT Leon3stars
FIAT Panda2.5starsŠkoda Fabia3stars
Ford Kuga2.5starsŠkoda Octavia3.5stars
Honda Civic2.5starsToyota Prius4stars
Hyundai NEXO5starsToyota Yaris3.5stars
Hyundai Tucson1.5starVolvo XC602stars
Kia Niro3.5starsVW Golf3.5stars
Land Rover Discovery Sport1.5starVW ID.35stars
Mazda CX-302.5stars

Per me shume rezultate :  www.GreenNCAP.com.

Burimi : FIA Region

automatisiertes-fahren-1808_o72zyy

Kështu funksionon një makinë e automatizuar

Çfarë i duhet një makine që të mund të drejtojë automatikisht? Dhe cilat sisteme përdoren tashmë sot? Ne tregojmë gjendjen aktuale të artit dhe shpjegojmë sfidat që sjell automatizimi me vete.

Video kamerat janë te drejtuara përpara, prapa dhe anash. Ato ofrojnë imazhe reale te rrugës, shenja te trafikut, përdoruesit e tjerë te rrugës. Ata përcaktojnë distancën nga objektet dhe ndihmojnë ne perceptimin e këmbësoreve dhe çiklisteve

Sensorët e radarëve vazhdimisht masin distancën midis veturës  dhe përdoruesve të tjerë të rrugës dhe gjërave në afërsi të menjëhershme. Sistemi GPS merr sinjale nga satelitët dhe kështu ofron një pamje të zonës përreth. Sensorët shtesë të përshpejtimit zbulojnë se në cilën korsi po lëviz makina aktualisht, nëse është në drejtimin e dëshiruar të udhëtimit ose nëse po rrëshqet.

Makina e automatizuar (dhe tashmë disa modele sot) mund të shkëmbejë informacion me automjete të tjera dhe burime të të dhënave (komunikimi C2X) përmes rrjetit celular ose WLAN. Kjo mundëson paralajmërime të hershme të pengesave të papritura.

Programi kompjuterik në bord vlerëson të gjitha të dhënat dhe përshtat stilin e drejtimit autonom në përputhje me rrethanat. Kjo mundëson që makina të frenojë, përshpejtojë ose drejtojë në mënyrë të pavarur. Softueri gjithashtu njeh dhe merr parasysh rregullat e trafikut.

Si e sheh kompjuteri trafikun

Në mënyrë që të gjejnë rrugën e tyre në trafik, makinat e automatizuara e kategorizojnë mjedisin në objekte të ndryshme: Çfarë është korsia, ku janë shenjat e trafikut dhe ku janë njerëzit dhe makinat e tjera? Kjo nënndarje është e rëndësishme për aq sa priten lëvizje të ndryshme nga një makinë sesa nga një person.

Nëse një këmbësor, duke përfshirë drejtimin dhe shpejtësinë, njihet nga makina, ai llogarit lëvizjen e mëtejshme bazuar në probabilitetet. Ndërsa një këmbësor mund të dalë nga zona e rrezikut me një hap në gjysmën e sekondës, një makinë nuk mundet. Prandaj, makina e automatizuar duhet të reagojë ndryshe ndaj përdoruesve të ndryshëm të rrugës.

Syri i njeriut kundrejt imazhit kompjuterik

Sensorët, veçanërisht radari, janë të pamposhtur kur bëhet fjalë për llogaritjen e distancave dhe shpejtësive. Kompjuteri mund të llogarisë saktësisht se kur do të ndodhë një përplasje me të njëjtat parametra dhe mund të fillojë frenimin me një saktësi prej centimetrash. Njeriu vetëm mund të mendojë. Përveç kësaj, ndryshe nga sensorët, njerëzit ndonjëherë shpërqendrohen. Por kur parametrat qëndrojnë të njëjtë në një situatë komplekse?

Pikat e forta të njerëzve janë kapja e situatave komplekse dhe komunikimi jo verbal. Përmes kontaktit me sy, për shembull, njerëzit mund të tregojnë nëse një këmbësor ka vërejtur situatën ose nëse ai po shkel me vëmendje në rrugë. Kamerat kapin drejtimin në të cilin njerëzit po shikojnë, por ky nuk është kontakti i vërtetë me sy.

Tundje me dore ose mbyllje/hapje e shpejtë e syve mund të jetë e mjaftueshme për të komunikuar ose për të zgjidhur një situatë të vështirë. Kompjuteri nuk e kupton. Me të ka vetëm rregulla të trafikut dhe vlera shoqëruese të matura.

*Burim i informacionit ADAC