Shpella e Gadimes

Shpella e Gadimes

Gadime 3 Gadime Gadime1 Gadime 2

 

Shpella e Gadimes gjendet në fshatin Gadime në afërsi të Lipjanit, Kosovë ajo është e gjatë 1500 metra. Mirëpo për turistët është i mundshem shikimi i vetëm 1300 metrave të para të shpellës, pasi që për pjesën tjetër të shpellës ende nuk janë të mundshme kalimet.Ne Shpell jan kati i mesem qe eshte per vizitor , kati nenujor dhe kati i siperm. Gjatë verës temperatura në brendi të shpellës është konstante 13 gradë celsius dhe gjatë dimrit 11-13 gradë.
Shpella e Gadimes eshte zbuluar nga nje Fshatar me emrin Ahmet Asllani i cili në oborrin e shtëpisë së vet gjatë punimit (thyerjes) së gurëve per ndertimin e shtepis kishte hasur në një gropë të vogël ne te cilen ka vrejt disa pjese te mermerta dhe ka lajmruar organet kompetente ne Lipjan.Për datën në të cilën janë futur në aktet zyrtare këto shënime nuk dihet. Personat të interesuar për brendinë e shpellës dhe që si duket kanë provuar të hynë aty, kanë lajmëruar se edhe brendia e saj është po aq e bukur sikurse ajo që shohin turistët dhe ndoshta edhe më e bukur. Në shpellë si duket ka edhe disa dukuri tjera natyrore siç është liqeni madhësia e të cilit mund të jetë 15 deri 25 metra.Kristalet te rralla qe gjenden ne këte shpell nuk gjende në shum vende botrore prandaj keto kristale janë vlerë evropjane,nga madhsia e rritjes së kristalit në një cm për 30,000vjet kjo rrjedh se shpella është 80,000vjet,ne shpell gjenden shumë simbole te formura nga keta kristale veqoen:peshku,mjekrra e skenderbeut,gjarpri,romeu e zhuljeta etj. Fshatarët e këtyre viseve tregojnë për disa gjëra për të cilat ata thonë se i kanë mbajtur pasi që janë frikësuar që ato do të keqpërdoreshin nga sistemet shtetërore që sundonin në Kosovë. Se sa janë të vërteta këto pohime i mbetet kohës dhe personave të specializuar për vërtetimin e gjërave të tilla.

Scroll To Top