Komisioni Europian prezanton ligjin e pare per klime

Komisioni Europian prezanton ligjin e pare per klime

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më 4 mars 2020, Komisioni Evropian prezantoi Ligjin e tij të pare Evropian për klimen, duke vendosur nje legjistacion detyrues ne politikat e BE  për një zotim për të arritur neutralitetin e klimës deri në vitin 2050.

Propozimi përcakton objektivin për të zvogëluar emetimet e gazrave të BE-së (GHG) në zero deri në vitin 2050, megjithëse nuk propozon një rritje të objektivit ekzistues të vitit 2030. Në vend të kësaj, Komisioni angazhohet të botojë një azhurnim të sugjeruar deri në Shtator 2020. Sipas rregullave aktuale të klimës, BE-ja duhet të zvogëlojë prodhimin e saj të gazrave globale me 40% deri në vitin 2030, krahasuar me nivelet e 1990.

Përkundër sfidave me të cilat BE do të përballet me rritjen e synimit aktual  për të ulur emetimet te BE-së deri në vitin 2030, Presidentja Von der Leyen u zotua të rrisë objektivin në 50 përqind, nëse jo 55 përqind. Duke shtuar më shumë presion politik në objektivin e neutralitetit, Parlamenti Evropian nuk dëshiron asgjë më pak se 55 përqind ulje dhe shtetet anëtare kanë një pozicion të qartë në rrugën përpara. Për shembull, Finlanda dhe Holanda mbështesin një prerje prej 55 përqind, por vendet me qymyr të varur janë të shqetësuar për punë dhe konkurrencë.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të nënvizohet se objektivi i emetimeve të GHG është i gjerë i BE-së. Për sa kohë që është arritur qëllimi i përgjithshëm, disa vende mund të shkojnë më shpejt, ndërsa shumë shtete anëtare që ndotin më shumë mund të mbeten me mbrapa pa e dëmtuar qëllimin e gjerë. Ky fleksibilitet do të mbështetet nga instrumentet e financimit me sigurimin e 7,5 miliardë eurove në bazë të Fondit të Tranzicionit të Thjesht (JTF) për të ndihmuar rajone të rënda të karbonit të gjelbërojnë.

Sa i përket periudhës 2030-2050, propozimi i jep të drejtë Komisionit të përdorë akte të deleguara për të rritur objektivat e klimës pas vitit 2030, gjë që do të zvogëlonte rolin e qeverive kombëtare dhe eurodeputetëve në përparimin e vendimmarrjes. Për më tepër, Komisioni hapi një konsultë publike 12-javore në mënyrë që të përfshijë qytetarët dhe palët e interesuara në veprimet klimatike. Inputet e marra do të ushqejnë Paktin e ardhshëm Evropian të Klimës, të parashikuar për Q3 2020.

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore