SONDAZHI I LEVIZJES SE BE-se 2020 : SI KA NDIKUAR MOBILITETIN COVID-19 NE EUROPE ?

SONDAZHI I LEVIZJES SE BE-se 2020 : SI KA NDIKUAR MOBILITETIN COVID-19 NE EUROPE ?

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn

Rezultatet e sondazhit të fundit të kryer nga Observatori i Lëvizjes së BE * tregojnë se evropianët gjithnjë e më shumë mbështeten në vetura private për udhëtime ditore dhe udhëtime më të gjata në 2020.

Sondazhi vjetor i Byrosë Evropiane të FIA-s përcaktoi për të eksploruar ndryshimet në zakonet e lëvizjes së njerëzve që kanë ndodhur në përgjigje të pandemisë COVID-19 dhe kufizimeve të ndryshme të aplikuara nga qeveritë Evropiane. Të anketuarit dhanë informacion në lidhje me sjelljen e tyre të lëvizjes në vitin 2020, i cili u krahasua me të dhënat e vitit 2019.

Sondazhi i Observatorit të Lëvizshmërisë së BE-së për vitin 2020 u krye nga tetë klube të lëvizjes që janë të gjithë anëtarë të Rajonit I të FIA-s: ACA (Francë), ACI (Itali), ACP (Portugali), AL (Finlandë), MAK (Hungari), RACC (Spanjë) ), RACE (Spanjë) dhe TCS (Zvicër) KTA (Kosove).Rreth 30 000 individë morën pjesë në sondazh duke dhënë përgjigje për një sërë pyetjesh të zakonshme. Intervistat u kryen midis shtatorit dhe dhjetorit 2020.

Gjetjet kryesore të studimit tregojnë se vetura private mbeti mjeti i preferuar i transportit si për udhëtimet ditore ashtu edhe për udhëtimet më të gjata:

Mbështetja e evropianëve në lëvizjen private u rrit në 2020 me 74% të të anketuarve të anketës që deklaruan se ata përdorën një makinë për udhëtimet e tyre ditore në 2020 – nga 69% në 2019.
Rreth 40% e të anketuarve nuk shkuan me pushime verore në 2020, përkundër 20% në 2019. Nga ata që shkuan me pushime, 84% udhëtuan me makinë – krahasuar me 66% në 2019. Vetëm 2% e atyre që shkuan me pushime zgjodhën një vend jo-fqinj ose një kontinent tjetër si destinacionin e tyre në vitin 2020, kundrejt 18% në 2019.

Laurianne Krid, Drejtoresha e Përgjithshëm e Rajonit I të FIA-s, komentoi: “Pandemia COVID kishte një ndikim të rëndësishëm në lëvizjen e përditshme të njerëzve dhe zgjedhjet e turizmit. Sidoqoftë, makina private jo vetëm që e mbajti por e konsolidoi rolin e saj si mjetin e preferuar të transportit për distanca të shkurtra dhe të gjata “.
“Ndërsa makinat mbeten thelbësore për plotësimin e nevojave të lëvizjes së njerëzve,” vazhdoi ajo, “ka disa mënyra që politikëbërësit mund të zbusin ndikimet e transportit rrugor pa kufizuar lëvizjen e qytetarëve. Kjo perfshin:

-Ndihmojne konsumatorët për të zgjedhur makina më efikase dhe më pak ndotëse, për shembull duke promovuar vlerësimet e gjelbër NCAP; dhe

-Sigurimi i një informacioni cilësor që do të lejojë qytetarët të kombinojnë mënyra të ndryshme në një mënyrë optimale, të tilla si duke promovuar skemat e Lëvizjes si një Shërbim (MaaS)

*Observatori i Lëvizjes së BE-së është një iniciativë e përbashkët e zhvilluar nga FIA Rajoni I dhe anëtarët e tij me qëllim që të kryejnë sondazhe të koordinuara multi-kombëtare mbi çështjet strategjike të lëvizjes. Sondazhet e mëparshme janë përqendruar në teknologjitë e përparuara të automjeteve të sigurisë (2018), çështjet e privatësisë së të dhënave (2019) dhe përdorimin e aplikacioneve për smartphone për të lehtësuar lëvizjen urbane (2020)

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore