Ndalo apo vozit?

Ndalo apo vozit?

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn

Një dritë është e ndezur: të ndaloj apo të vazhdojë?

Me pak fjalë: e kuqja po ndalet. Me portokalli mund të vazhdoni për një kohë, por me një shpejtësi të rregulluar dhe në korsinë e djathtë. Ne kemi renditur dritat më të rëndësishme për ju.

Përmbledhje e dritave paralajmëruese

Në broshurën e udhëzimeve të makinës suaj do të gjeni një pasqyrë të plotë të të gjitha dritave që mund të jenë të dukshme në ekran. Dritat në listën më poshtë janë më të rëndësishmet. Ata japin një paralajmërim nëse ekziston një problem i vërtetë me makinën. Kushtojini vëmendje edhe ngjyrës së tyre: me një dritë paralajmëruese portokalli mund të vazhdoni të vozisni për pak kohë, por rregulloni shpejtësinë dhe drejtojuni djathtas. Ndaluni në një vend të sigurt dhe kontrolloni se çfarë po ndodh. Nëse është e mundur, drejtohuni në një garazh. Nëse keni një dritë të kuqe paralajmëruese, duhet ta lini  mënjanë makinën menjëherë.

Ndalo

Frenat

Kjo dritë mund të tregojë vaj të ulët të frenimit, konsum të jastëkut të frenave ose një problem me sistemin ABS. Kontrolloni nivelin e vajit të frenave. Ndal makinën. Vozitja e makinës mund të jetë e rrezikshme. Telefononi Ndihmën Rrugore për të përcaktuar se çfarë tjetër mund të jetë problemi

Bateria

Drita e baterisë ndizet gjithmonë kur ndizni motorin, por më pas duhet të fiket automatikisht. Nëse qëndron i ndezur, mund të ketë diçka që nuk shkon me alternatorin, kabllot e rrymës ose rripin e drejtimit. Ndaloni në një vend të sigurt dhe telefononi per asistencën rrugore per keshille

Ftohja

Diçka nuk shkon me sistemin tuaj të ftohjes. Kjo mund të bëjë që motori të mbinxehet dhe të pësojë dëme serioze. Ndaloni dhe shikoni nëse ka akoma mjaftueshëm ftohës në rezervuar. Shtoni ftohës nëse është e nevojshme. Kujdes: nëse motori është mbinxehur, është më mirë të telefononi Asistancen rrugore

Vaj

Vaji është harxhuar . Kjo mund të shkaktojë dëme serioze në motorin tuaj, sepse vaji duhet të sigurojë që motori juaj të funksionojë i ‘lubrifikuar’. Kontrolloni nivelin e vajit dhe mbushni ose kullojeni nëse është e nevojshme. Nëse drita mbetet e ndezur (e kuqe), menjëherë ndaloni ne skaj te rrugës dhe kërkoni asistance rrugore dhe mos vozisni më tej.

Gomat

 Gjithnjë e më shumë makina kanë një sistem të monitorimit të presionit të gomave dhe nga 2014 kjo është edhe e detyrueshme për makinat e reja. Nëse kjo dritë ndizet, njëra prej gomave ka shumë pak presion dhe madje mund të shpohet. Parkoni makinën në një vend të sigurt dhe kontrolloni gomat. Nëse keni një gomë të rënë, mund ta ndryshoni vetë timonin. Nëse preferoni të mos filloni me këtë, telefononi Asistancen rrugore. Ata gjithashtu mund t’ju këshillojnë se si të rivendosni sistemin.

Vozit

Airbag

Nëse kjo dritë ndizet, tregon një defekt në jastëk ajri ose tensionuesin e rripit. Prandaj, ata nuk do të funksionojnë në rast përplasjeje, e cila rrit rrezikun e lëndimeve serioze. Shkoni në garazhin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur për të kontrolluar sistemin e jastëkave të ajrit(airbarg)

Kontrolli

Nëse kjo dritë është e ndezur në ekran, mund të ketë diçka që nuk shkon me drejtimin e drejtimit. Nëse dështon, do të ndjeni që drejtimi është shumë më i rëndë, veçanërisht me shpejtësi të ulët dhe parkim. Vizitoni garazhin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur për të parë se cili është problemi.

Motori

 Nëse kjo dritë ndizet, ka diçka që nuk shkon me motorin ose me elektronikën që kontrollon injektimin dhe ndezjen e karburantit. Atëherë është mirë të vizitoni garazhin tuaj në afat të shkurtër. Nëse pulson, mund të ketë një problem serioz. Kontrolloni nivelin e vajit të motorit dhe të ftohësit. Nëse drita ndizet, ndaloni në një vend të sigurt dhe thirrni ndihmën e asistencës rrugore.

Filtri i grimcave të naftës

 Kjo dritë në ekran ndizet nëse ka diçka që nuk shkon me filtrin e grimcave. Shterja e makinës suaj (naftë) është e pajisur me një filtër grimcash. Nëse kjo bllokohet ose prishet, makina juaj nuk plotëson më kërkesat mjedisore. Përveç kësaj, vetë motori ose filtri mund të dëmtohet. Në të gjitha rastet: kontrolloni nivelin e vajit. Shkoni në garazhin tuaj për të kontrolluar filtrin e grimcave. Nëse ka një humbje të qartë të energjisë, mos vazhdoni të vozisni, por thirrni ndihmën në rrugë.

Cilat janë rreziqet?

Ju gjithmonë duhet ta merrni seriozisht një dritë paralajmëruese që digjet. Mund të jetë një sinjal i rëndësishëm që jeni në rrezik të madh. Këto janë rreziqet e mundshme për të cilat paralajmërojnë dritat:

Siguria juaj dhe e përdoruesve tuaj të tjerë të rrugës janë të rrezikuara. Për shembull, nëse frenat nuk punojnë më ose sistemi i drejtimit elektrik dështon.

Ju vijnë në një ngecje me fat të keq. Kjo gjithmonë nënkupton vonesa, një situatë potencialisht të pasigurt dhe ndoshta kosto shtesë.

Ju merrni një faturë të lartë riparimi. Për shembull, nëse vazhdoni të vozisni me një ftohje të prishur ose shumë pak vaj, kjo mund të shkaktojë dëme serioze, madje të pariparueshme në motor.

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore