KËSHILLA PËR VOZITJE TË SIGURT GJATË DIMRIT.

KËSHILLA PËR VOZITJE TË SIGURT GJATË DIMRIT.

Shpërndaje në

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vozitje te sigurt në dimër kërkon një kujdes te shtuar, me teknikat mbrojtëse të vozitjes dhe vigjilencë shtesë në timonit. Praktikat e sensit të zakonshëm – si të mos përdorni kurrë një telefon ndërsa vozitni dhe gjithmonë mbani rripin e sigurimit – janë më të rëndësishmet, ndërsa vozitja e shpejtë dhe agresive janë shumë të rrezikshme.

Të qenit vigjilent, shofer i kujdesshëm gjatë rrugës është thelbësor për sigurinë e vozitjes dimrit, por edhe kështu janë mënyrat në të cilat përgatitni dhe kujdeseni për automjetin tuaj gjatë muajve më të ftohtë. Vozitja ne dimer mund të kërkojë gjithçka nga gomat e ndryshme deri tek mjetet e ndryshme të fshirësve deri tek lëngjet e ndryshme të motorit.

Gjate dimrit, është mire për te pajisur veturen tuaj me disa artikuj qe mund t’ju ndihmojne të dilni nga rruga me shpejtë në rast se keni ngelur .

Ngadalësoni dhe i jepni vetes më shumë hapësirë, kështu që nëse humbni kontrollin e makinës, keni më shumë kohë për tu rikuperuar.

Nëse ka një këshillë që ekspertët e vozitjes njëzëri ju rekomandojnë të ndiqni në dimër, është kjo: Ngadalësoni dhe tërhiquni.
Thjesht zvogëlimi i shpejtësisë dhe shtimi i distancës vijuese kur jeni duke vozitur në kushtet e dimrit do të zvogëlojë ndjeshëm gjasat e një aksidenti. Këto masa themelore të sigurisë ju ndihmojnë të mbani dhe rifitoni kontrollin e makinës tuaj, t’ju japin më shumë kohë për t’u përgatitur për ngjarje të rrezikshme të rrugës – mendoni akull, dëborë, kthesa ose sipërfaqe të dëmtuara të rrugës – dhe, po aq e rëndësishme, të vendosin hapësirë midis jush dhe të tjerëve shoferë që mund të mos jenë aq të kujdesshëm.

Provoni vozitjen tuaj në lagjen tuaj ose në zona të tjera të trafikut të ulët.

Vozitja e sigurt e dimrit kërkon që ju të “ngadalësoni dhe planifikoni përpara. Mos lejoni që të befasoheni nga kushtet ose drejtuesit e tjerë në rrugën përpara

Ushtroni veten sa herë që filloni vozitjen përmes motit të keq duke testuar kushtet pasi te kaloni sigurinë relative të lagjes tuaj ose parkimit, Kur trafiku është i qartë dhe keni hapësirë për të punuar, provoni të ngadalësoni ose ndaloni si shpejt si mundeni pa aktivizuar frenat antilock tuaj, për shembull.

Mirëmbajtja e duhur e automjeteve është veçanërisht e rëndësishme gjatë dimrit. Sigurohuni që presioni juaj i gomave të jetë i saktë, lëngjet janë në krye dhe bateria juaj në gjendje të duhur të punës.

Dimri vë një tendosje në automjetin tuaj, kështu që ju duhet të bëni edhe më shumë përpjekje në mirëmbajtjen e automjeteve për t’u siguruar që makina, kamioni, ose SUV është në gjendje të duhur dhe të sigurt të punës.Bateritë e dështuara të makinave mund t’ju lënë të bllokuara dhe inflacioni i pahijshëm i gomave mund të çojë në spinout dhe çarje.

Për të siguruar që ju të mund të mbani kontrollin e duhur të automjetit tuaj gjatë disqet e dimrit, Haynes rekomandon të kontrolloni presionin e gomave “në baza javore”.

Për të siguruar që ju të mund të mbani kontrollin e duhur të automjetit tuaj gjatë vozitjes ne dimer, rekomandojme të kontrolloni presionin e gomave “në baza javore”.

Mbajtja e një shpejtësie të vozitjes se sigurte nuk do të thotë të shkosh me një ritëm të kërmillit – ngadalësimi i tepërt mund të krijojë pothuajse po aq rrezik sa edhe ngarja shumë e shpejtë.

Ndërsa sigurisht që ngasja me një shpejtësi të lartë të pasigurt është gjëja më e rrezikshme që mund të keni në kushte të këqija të makinës, të shkoni shumë ngadalë është gjithashtu më e rrezikshme gjatë dimrit sesa në çdo sezon tjetër.

Ju nuk keni nevojë të zvarriteni së bashku.Kjo krijon llojet e veta të rrezikut për drejtuesit e tjerë.

Automjetet qe shkojne shume ngadale rrezikojne  veten nga mbrapa ose duke krijuar rreziqe per drejtuesit qe drejtojne automjete e tyre me nje shpejtesi normale.

Sigurohuni qe gomat tuja te jene ne gjendje te mire dhe te konsideroni te investoni ne gomat e dimrit , me shume mundesi ju mund te perdorni per disa sezona te dimrit.

Ju duheni te jeni te vetdijeshem per kufirin e terheqjes se gomave tuaja duke pasur parasysh kushtet e rruges.

Sapo te aktiviziohen (frenta antilock)ju jnei ose keni kaluar kufirin e terhqejës se gomave tuaja.Ju mund te permiresoni terheqjen e gomave me goma me te mira gomat e preferuara per dimer te cilat jane te dizajnuara per te dhene terheqjen me te mire kur moti i dimrit eshte i keq.Gomat e dimrit kanë boshllëqe më të mëdha në modelet e tyre të shkeljeve sesa gomat standarde, duke përmirësuar tërheqjen në dëborë dhe akull, dhe janë formuluar me një përbërje gome më të butë, më të lakueshme, duke siguruar ruajtjen më të mirë edhe në temperaturat nënzero.

Gomat e duhura me kushtet mund të shndërrojnë një lëvizje stresuese, sfiduese, në një përvojë të çliruar.

Dijeni si ta trajtoni automjetin tuaj në rast të një rrëshqitjeje ose spinout dhe praktikoni këto teknika në një mjedis të sigurt, kështu që ju jeni gati në këtë moment.

Ju mund të drejtoni rrugën tuaj nga telashe.Nëse ndodh një rrëshqitje, mos u frikësoni. Shikoni rrugën e shkoni dhe drejtohuni drejt saj. Vazhdoni të shikoni se ku doni të shkoni, jo në pengesën që duhet të shmangni.Gjithashtu keni kujdes ku vozitni shmangni pjesen e e rreshqitshme.Rruget me debore dhe kryqezimet shpesh pakesohen ne nje osa marrin nje forme te rruges dy traektore me debore te erret,te rreshqitshme ose me akull.Drejtimi pak ne anen e ku debora eshte e bardh dhe e paster zakonisht rrit disi terheqjen.

Sigurohuni që gjithmonë të keni një pamje të qartë të rrugës, e cila do të përfshijë planifikimin përpara.

Sigurohuni që sistemet e ngrohjes dhe ftohjes së automjetit tuaj po funksionojnë siç duhet, në mënyrë që të mund të pastroni xhamin, të mbani një pastures akulli të dobishëm për të pastruar dritaret dhe xhamat, dhe sigurohuni që rezervuari i lëngut të fshirës së makinës tuaj të jetë i mbushur dhe fshiresat e xhamit janë në gjendje të mirë.

Ju duhet të keni të zëvendësuar  fshirësit e xhamave para goditjeve të dimrit.Sapo bora të fillojë të bjerë dhe të ketë akull në xhame, tehet shkatërrohen shpejt, kështu që filloni me fshirësit e reja.Gjithashtu sigurohuni që dritat tuaj të jenë të pastër dhe në gjendje të mirë pune, dhe nëse makina juaj ka drita mjegulle, inspektoni ato dhe planifikoni t’i përdorni ato.Dritat dhe rrezet e larta mund të jenë të rrezikshme në mjegull të rëndë ose borë, pasi drita reflekton grimcat në ajër dhe zvogëlon mprehtësinë tuaj vizuale.

Jepni automjetin tuaj kohë shtesë përpara se të dilni në rrugë .

Ju duhet të keni durim në mëngjes dhe ta lini makinën tuaj të ngrohet dhe motori të punoje. Ftohti nuk do të ndikojë në makinë nëse luftoni të ftohtin.

Dhe ndërsa jeni në rrugë, jepni hapësirë shtesë midis jush dhe shoferëve të tjerë. Ju mund të përdorni të gjitha këshillat dhe truket për ngarje të sigurt, por jo të gjithë te tjerët do të dijnë.. Mos lejoni që ata të prishin ditën tuaj – jepni atyre vend në rrugë .

Mbajeni makinën tuaj me mjete  që do t’ju ndihmojnë në rast prishjeje ose aksidenti, ose nëse ngecni në dëborë.

Kushtet e dimrit kompleksojnë ashpërsinë e aksidenteve të mundshme, avari, ose gabime të tjera automobilistike. Ju duhet të mbani një xhaketë, batanije dhe doreza në makinën tuaj në rast se e gjeni veten të bllokuar nga të ftohtit, dhe të mbani një lloj artikujsh me shikueshmëri të lartë, si reflektorët, që mund të vendosni jashtë automjetit tuaj të ndaluar.

Mjetet thelbesore qe duheni te keni ne veturen tuaj si zinxhir dhe pastruesi akulli dhe pasijet e nevojshme per te ndryshuar gomen ose per te nderuar ose mbushur baterine.Poashtu konsideroni si te nevojshme nje kuti shtroje mace( cat litter) e cila mund te ju ndihmoje kur ju keni ngecur ne dëbore dhe mund ta perdorni per ta shperndare ne akull ose bore për marre tërheqjen e nevojshëm për makinën tuaj dhe për tu nisur.

Mos u ndalni vetëm në raste se duheni patjetër, vecanërisht kur jeni duke vozitur përpjetë.

Një nga mënyrat më të mira për të qëndruar i sigurt në rrugët e dimrit është që të mos ndaleni kurrë “Nëse arrini ta shmangni  ndaljen”. Kjo ndihmon në parandalimin e rrëshqitjeve dhe spinout. Shkoni ngadalë dhe parashikoni pengesat e ardhshme dhe semaforët.

Këshillat janë veçanërisht të rëndësishme kur voziteni përpjetë.

Mos ndaloni kur ju jeni duke shkuar perpjetë. Nuk ka asgjë më të keqe se sa të përpiqesh të ngjitesh në një kodër në një rrugë të akullt. Merrni pak inerci duke shkuar në një rrugë të sheshtë para se të merrni nje rruge perpjetëse “.

Këshillojme drejtuesit që të mos i japin motorit shumë gaz në përpjetëse me dëborë ose me akull, pasi mund të shkaktojë humbie në tërheqje dhe rrotullime tek gomat.

Bashkohu me ekipin

Siguro asistencën rrugore